Information inför vårt firande av 1000 år av Vendels sjöfarare och 20 års firande av Vendel Ottar

Under Aktuellt med rubriken ”Information inför vårt firande av 1000 år av Vendels sjöfarare och 20 års firande av Vendel Ottar” kommer vi fortlöpande fram till den 8 september att informera inför eventet.

Vi börjar med ett utdrag ur Vendelkråkan 1999 med följande rubrik:

Vid sjösättningen av Vendelbåten Ottar den 10 oktober 1998, skriven av Birger Wallén härold finns följande utdrag att läsa:

”Som härold jag lystrar till namnet Styre Vendelspråka och vill på befallning av våra stormän på Tuna Gård vid Templet på andra sidan Vendels sjö göra det veterligt att idag, 10 solvarv in i höstens månad, ska sättas i sjö vårt lilla skepp som under stundom kallas för ekstock eller roddbåt.

Vi är nu i fred med alla riken och folk och drar ej längre i österled med våra stora skepp som hade ända upp till 30 roddare och segel.

När nu nästan 300 år gått sen svearnas kung Ottar blev lagd i hög vid Husby har vi bättre börjat odla jord och ska lilla båten nu komma till städs vid jakt och fiskefång.”

 

För den intresserade finns hela artikeln att läsa i Vendelkråkans Årsskrift 1999. Dessa finns till försäljning i Marieberg på Vendeldagen eller direkt från Vendels Hembygdsförening (hans.eklund@karbyvendel.se). Tidskrifterna kommer också att vara tillgängliga under firandet den 8 september vid kyrkan.